Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
220.19 KB
2011-03-11 13:39:05
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
688
3013
Hosszúvölgyi Harangszó
I.évfolyam, 1.szám 2011. március / Kikelet hava
Kedves Olvasó!
A harangszó egykor végigkísérte az emberek életét, rendbe szerkesztette hétköznapjaikat, ünnepeiket. A régi latin mondás mely szerint, az élőket hívom, a halottakat elsiratom, a villámokat megtöröm, ma is ugyanúgy érthető. A harangszó hívás, figyelmeztetés, védelem és védekezés egyaránt.
Hosszúvölgyön is tudjuk ezt, hisz életünk része egy hang, mely egy új reggelünket jelenti, s mely aztán szól, hogy egy újabb napunk járt le örömeivel, bánatával, hasznával, veszteségeivel.
Most egy új hanggal szeretnénk szólni Önhöz, mely reményeink szerint kíváncsi és befogadó lelkekre talál majd, és mint a harangszó, mindennapjaink részévé lesz. Igyekezni fogunk olyan tartalommal megtölteni havonta egy oldalt, amit örömmel olvas majd mindenki a falunkban.
A cél, hogy ne csak egy helyen, hanem együtt éljünk. Szóljunk egymáshoz, adjunk és kapjunk, és így gyarapodjunk lelkünkben.
„Senki sem külön sziget... ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang; érted szól.”
– Ernest Hemingway -
Rügymozdító március, a Kikelet vagy Böjtmás hava. A nappal mind nagyobbat szorít az éjszakán, s így egyre többet töltekezhetünk az éltető napfényben.
Már az ókori Rómában is szerencsét hozónak tartották, és Mars isten nevét kapta, aki a mezők, erdők, a termés és termékenység védnöke. Jeles napok szép számmal akadnak, köztük - legnagyobb kincsünk - a Víz világnapja, és persze lesz ismét Nemzeti Ünnep, ezúttal Hosszúvölgyön is.
31-szer kel fel és nyugszik le a Nap, bizony a nagyböjt java még hátra van. Dolgos napok jönnek testnek és léleknek is, kinek hússal, kinek hús nélkül. Jó barátunk lesz-e Sándor, József, Benedek, nem tudhatjuk, de reménykedve várjuk már a meleg föld szagát. Egy optimista várakozást, a szépség és a jó eljövetelének ígéretét hordozza ez a hónap. Ahogy megpattannak a rügyek a gyümölcsfáinkon már érezzük, és minden egyes elvetett maggal egyre erősödik bennünk a tudat, hogy megfogant a jövőnk és hamarosan részünk lesz benne.
Kun Fruzsina: Gyümölcsoltó Boldogasszony
Sok tekintetben gazdagabbak vagyunk eleinkhez képest, de sok elhagyott érdekes hagyományunkat elvesztve kicsit szegényebbek is. Igaz, nem lenne okos visszasírni azt a szokást, hogy Kázmér napján (március 4.) a gyerekek patkányt, egeret üzennek ki a gabonatárolóból, de a „Gergely-járás” (március 12.) diákcsalogatója, és tanulásra buzdítása már bizony jól jönne mostanában.
Napjaink szemérmetlen, léha világában a Tamás nap naiv szerelemjósló szokása is nevetségesen hangzik:
Ha a lány azt akarja tudni, merről jön a vőlegénye, akkor Szent Tamás napjának éjjelén zörgesse meg a kaput, s amerről vastagabb kutyaugatás hallatszik, onnan várhatja.
József napján a méhrajok is kirepülhetnek („Atya, Fiú, Szentlélök Isten nevibe’ induljatok, rakodjatok, minden mézet behordjatok.”), A göcsejiek azt tartják, hogy Benedek engedi ki zsákjából a bogarakat. E napon szenteltek fokhagymát is, a „benedekhagymát”, aminek különleges gyógyító hatást tulajdonítottak. Sok tájékon a hagymát ezen a napon ültették.
Viszont az a félelmetes történet, ami a kanizsai Inkey báróval esett meg Gyümölcsoltó Nagyboldogasszonykor (március 25.) a néphit szerint, egy modernkori horrorfilm is lehetne akár:
„Nagykanizsa mellett van az előkelő Inkey-család szép barokk, szépen felújított kápolnája. Máig mesélik, hogy az egyik Inkey báró féktelen gőgjében elhatározta, hogy éppen ezen a napon vágatja ki legszebb gyümölcsfáit. Amikor azonban a legelső kivágására sor került, hatalmas sereg hangya bújt elő a tövéből. Rámászott a báróra és rágni kezdte a tagjait. Bezárkózott előlük a szobájába, de hiába. Szenvedéseibe belepusztult, és felravatalozták. Reggelre azonban már csak a csontjai maradtak meg a koporsóban. A család engesztelésül építtette azután a kápolnát.”
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium (részlet)
Változnak a dolgok ez tény. Istálló helyett garázst takarítunk, biciklikre pattanunk lovak helyett, de a tőzike, a hóvirág most is ugyanúgy bújik elő. Gyümölcsoltó Boldogasszonnyal az énekesmadaraink, fecskéink is visszaköltöznek, és lassan eljön Szent György hava, a Húsvét ünnepét hozva.
Végül, hogy hasznos dolgokról is szóljunk, Hosszúvölgyön márciusban a következő napok lesznek fontosabbak:
 Március 15-én este 6 órakor fáklyás felvonulásos megemlékezés lesz az 1848-as forradalom évfordulójára. Az ünnepség a Haranglábnál kezdődik, mindenkit szeretettel várunk. Ha tudnak, hozzanak magukkal gyertyát, fáklyát.
 Március 26-án este fél 9 - kor ismét Föld órája. Legyen részese egy világméretű akciónak és kérjük, kapcsolja le a lámpákat otthonában 1 órára a Földünk megóvása érdekében. Egyúttal megértését kérjük, hogy a faluban ebben az időpontban nem lesz közvilágítás.
 Március 28-án hétfőn este 6 órakor falugyűlés lesz, ahol a polgármester várja véleményüket, észrevételeiket, és megválaszolja kérdéseiket.
 Április 2-án 14:00 órától a Hosszúvölgyért Egyesület szervezésében közös szemétgyűjtésre indulunk a faluban és környékén. Gyülekező a Kultúrháznál. A kemény munka után a polgármester és az egyesület elnöke frissen sült pogácsával vendégeli meg a résztvevőket.
Jó egészséget és boldog hétköznapi ünnepnapokat kívánunk!
Észrevételeiket, véleményüket szívesen látjuk! – Sárga Postaláda Kiadó – 8777 Hosszúvölgy Kossuth utca 6.

Insert failed. Could not insert session data.